článek o Viareggiu, březen 2021

Více než 11 let po nehodě vlaku v Toskánsku s 32 mrtvými zrušil nejvyšší italský soud sedmiletý trest odnětí svobody bývalému šéfovi italské železnice.

Soudci rozhodli, že obvinění z usmrcení z nedbalosti vůči Maurovi Morettimu, jakož i bývalému šéfovi provozovatele železniční sítě (RFI) Michele Mario Elii, jsou promlčeny. Případ je nyní třeba znovu projednat u odvolacího soudu.

Nová žaloba se má zaměřit na obvinění z nedbalosti. Moretti je odpovědný mimo jiné za špatnou infrastrukturu a chybějící systém pro vyhýbání se rizikům. Kromě něj bylo před soud postaveno dalších 30 zaměstnanců státní železnice Ferrovie dello Stato Italiane (FS), včetně několika vedoucích pracovníků. Moretti byl odsouzen k sedmi letům vězení za usmrcení z nedbalosti a ublížení na zdraví. Elia, který pracoval pro dceřinou společnost Rete Ferroviaria Italiana (RFI), původně dostal sedmiletý a půl letý trest, který byl později snížen na šest let.

V toskánském městě Viareggio vykolejil cisternový vůz naplněný zkapalněným plynem 29. června 2009, když vlak projížděl stanici. Celá oblast byla zpustošena následnou explozí a požárem, při čemž zemřelo 32 lidí. Síla výbuchu zničila dva malé bytové domy, ve kterých žilo mnoho z obětí.

zdroj: www.nebezpecnynaklad.cz, ročník 15, číslo 1, únor 2021